Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, donderdag 21 november 2024.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Basilicum

basilicum Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij basilicum. Lees hieronder wat voor smaak basilicum heeft, hoe u het beste basilicum kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten basilicum het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over basilicum om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamOcimum basilicum
FamilienaamLipbloemenfamilie (Labiateae)
Overige namenBazielkruid, koningskruid, vleeskruid.
Buitenlandse namenEngels: Sweet basil.
Frans: Basilic.
Duits: Basilienkraut.
Italiaans: Basilico.
Spaans: Alabega.
OorsprongTropisch Afrika en Azië, waar het vaste planten zijn. Het kruid werd 4000 jaar geleden al door de Romeinen over Zuid-Europa verspreid.
VindplaatsPas na de Middeleeuwen deed het kruid zijn intrede in Noordwest-Europa.
BeschrijvingPas na de Middeleeuwen deed het kruid zijn intrede in Noordwest-Europa.
KweekBasilicum heeft veel zon en warmte nodig. Zaai in het voorjaar in een bak, kas, of pot en houdt die op een warme plaats. Poot laat in mei in lichte mestrijke grond met een goede afwatering en op een zonnige beschutte plaats. Zet ze 20 centimeter van elkaar af. Binnenshuis doet basilicum het erg goed op een zuidelijk gelegen vensterbank.
Er is een mooie tuinplant-variatie van 25 centimeter hoog met donkere welriekende bladeren.
VerduurzamenSnijd de bladeren af tegen de zomer en tegen de winter. Als ze vers geplukt zijn, hebben ze het beste aroma. Bij het drogen van de bladeren, bijvoorbeeld nog aan de takken in bossen, zonder zon in de tocht, gaat er iets muntachtigs overheersen. Het oorspronkelijke aroma blijft beter behouden door invriezen van de losse blaadjes in een plastic zakje.
Nog beter is het om de vers geplukte bladeren een maand lang op een zonnige plaats te laten trekken in een goede kwaliteit spijsolie of neutrale azijn. Is het aroma nog te zwak dan filtreren en het proces herhalen met weer vers geplukte bladeren.
In Italië legt men hele gewassen en gezoute takken in lagen op elkaar in olie. Dat geeft een nogal slijmerig geheel, maar de gedecanteerde (afgeschonken) bovenstaande olielaag is een verrukkelijke basis voor de bereiding van sauzen.
EigenschappenSnijd de bladeren af tegen de zomer en tegen de winter. Als ze vers geplukt zijn, hebben ze het beste aroma. Bij het drogen van de bladeren, bijvoorbeeld nog aan de takken in bossen, zonder zon in de tocht, gaat er iets muntachtigs overheersen. Het oorspronkelijke aroma blijft beter behouden door invriezen van de losse blaadjes in een plastic zakje.
Nog beter is het om de vers geplukte bladeren een maand lang op een zonnige plaats te laten trekken in een goede kwaliteit spijsolie of neutrale azijn. Is het aroma nog te zwak dan filtreren en het proces herhalen met weer vers geplukte bladeren.
In Italië legt men hele gewassen en gezoute takken in lagen op elkaar in olie. Dat geeft een nogal slijmerig geheel, maar de gedecanteerde (afgeschonken) bovenstaande olielaag is een verrukkelijke basis voor de bereiding van sauzen.
Toepassing spijs & drankHet basilicumaroma is erg apart. Liefhebbers voegen het aan bijna elke hartige schotel toe; voeg het echter met mate toe en pas op het laatst! Het past in elk tomaten-, paprika- of auberginegerecht. Baslicum laat zich zeer goed met knoflook combineren in salades, sauzen, soepen, marinades en patés.
Ook bij vlees, vis en gevogelte past dit kruid erg goed.
De blaadjes niet hakken, maar van de takken ritsen en scheuren.
In de Italiaanse keuken wordt basilicum (samen met knoflook) erg veel gebruikt. Verse bladeren bepalen het aroma in de beroemde warme spaghettisaus.
De Franse Soupe au pistrou is ook gebaseerd op basilicum.
Toepassing medicinaalEen infuus wordt wel als gorgeldrank tegen keelontsteking gebruikt.
Toepassing huishoudelijkEen pot basilicumkruid voor het keukenraam weert vliegen en muggen.
Voedingswaarde Voedingswaarde van basilicum.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.