Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en
soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.
Ja, ik accepteer cookies:
Op Receptentabel gebruiken we:
Functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Receptentabel gebruikgemaakt van sessie cookies.
Analyticscookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren.
Advertisingcookies. Om advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick geplaatst. Deze cookie houdt geen surfgedrag en persoonlijke informatie bij en zorgt er alleen voor dat niet continu dezelfde advertenties worden getoond. Dit wordt ook wel een 'frequency cap' genoemd. Adverteerders kúnnen de cookies die zij plaatsen gebruiken om informatie over bezoekers te verzamelen. Dit heeft niet onze voorkeur, maar we hebben daar helaas geen invloed op.
Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij basilicum. Lees hieronder wat voor
smaak basilicum heeft, hoe u het beste basilicum kan
gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten basilicum het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier
nog wat extra informatie over basilicum om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid
of specerij.
Tropisch Afrika en Azië, waar het vaste planten zijn. Het kruid werd 4000 jaar geleden al door de Romeinen over Zuid-Europa verspreid.
Vindplaats
Pas na de Middeleeuwen deed het kruid zijn intrede in Noordwest-Europa.
Beschrijving
Pas na de Middeleeuwen deed het kruid zijn intrede in Noordwest-Europa.
Kweek
Basilicum heeft veel zon en warmte nodig. Zaai in het voorjaar in een bak, kas, of pot en houdt die op een warme plaats. Poot laat in mei in lichte mestrijke grond met een goede afwatering en op een zonnige beschutte plaats. Zet ze 20 centimeter van elkaar af. Binnenshuis doet basilicum het erg goed op een zuidelijk gelegen vensterbank.
Er is een mooie tuinplant-variatie van 25 centimeter hoog met donkere welriekende bladeren.
Verduurzamen
Snijd de bladeren af tegen de zomer en tegen de winter. Als ze vers geplukt zijn, hebben ze het beste aroma. Bij het drogen van de bladeren, bijvoorbeeld nog aan de takken in bossen, zonder zon in de tocht, gaat er iets muntachtigs overheersen. Het oorspronkelijke aroma blijft beter behouden door invriezen van de losse blaadjes in een plastic zakje.
Nog beter is het om de vers geplukte bladeren een maand lang op een zonnige plaats te laten trekken in een goede kwaliteit spijsolie of neutrale azijn. Is het aroma nog te zwak dan filtreren en het proces herhalen met weer vers geplukte bladeren.
In Italië legt men hele gewassen en gezoute takken in lagen op elkaar in olie. Dat geeft een nogal slijmerig geheel, maar de gedecanteerde (afgeschonken) bovenstaande olielaag is een verrukkelijke basis voor de bereiding van sauzen.
Eigenschappen
Snijd de bladeren af tegen de zomer en tegen de winter. Als ze vers geplukt zijn, hebben ze het beste aroma. Bij het drogen van de bladeren, bijvoorbeeld nog aan de takken in bossen, zonder zon in de tocht, gaat er iets muntachtigs overheersen. Het oorspronkelijke aroma blijft beter behouden door invriezen van de losse blaadjes in een plastic zakje.
Nog beter is het om de vers geplukte bladeren een maand lang op een zonnige plaats te laten trekken in een goede kwaliteit spijsolie of neutrale azijn. Is het aroma nog te zwak dan filtreren en het proces herhalen met weer vers geplukte bladeren.
In Italië legt men hele gewassen en gezoute takken in lagen op elkaar in olie. Dat geeft een nogal slijmerig geheel, maar de gedecanteerde (afgeschonken) bovenstaande olielaag is een verrukkelijke basis voor de bereiding van sauzen.
Toepassing spijs & drank
Het basilicumaroma is erg apart. Liefhebbers voegen het aan bijna elke hartige schotel toe; voeg het echter met mate toe en pas op het laatst! Het past in elk tomaten-, paprika- of auberginegerecht. Baslicum laat zich zeer goed met knoflook combineren in salades, sauzen, soepen, marinades en patés.
Ook bij vlees, vis en gevogelte past dit kruid erg goed.
De blaadjes niet hakken, maar van de takken ritsen en scheuren.
In de Italiaanse keuken wordt basilicum (samen met knoflook) erg veel gebruikt. Verse bladeren bepalen het aroma in de beroemde warme spaghettisaus.
De Franse Soupe au pistrou is ook gebaseerd op basilicum.
Toepassing medicinaal
Een infuus wordt wel als gorgeldrank tegen keelontsteking gebruikt.
Toepassing huishoudelijk
Een pot basilicumkruid voor het keukenraam weert vliegen en muggen.