Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en
soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.
Ja, ik accepteer cookies:
Op Receptentabel gebruiken we:
Functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Receptentabel gebruikgemaakt van sessie cookies.
Analyticscookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren.
Advertisingcookies. Om advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick geplaatst. Deze cookie houdt geen surfgedrag en persoonlijke informatie bij en zorgt er alleen voor dat niet continu dezelfde advertenties worden getoond. Dit wordt ook wel een 'frequency cap' genoemd. Adverteerders kúnnen de cookies die zij plaatsen gebruiken om informatie over bezoekers te verzamelen. Dit heeft niet onze voorkeur, maar we hebben daar helaas geen invloed op.
Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij knoflook. Lees hieronder wat voor
smaak knoflook heeft, hoe u het beste knoflook kan
gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten knoflook het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier
nog wat extra informatie over knoflook om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid
of specerij.
Het steppengebied van Midden-Azië; het is door de kruisvaarders mee naar Europa gebracht.
Vindplaats
In Nederland zowel gekweekt als verwilderd.
Beschrijving
In Nederland zowel gekweekt als verwilderd.
Kweek
Poot de bolsegmentjes met het puntje naar boven ongeveer 2 centimeter diep in losse grond op 15 centimeter afstand van elkaar op een zonnige plek. Bescherm ze tegen strenge vorst.
Verduurzamen
Rooi de bolletjes in juli-augustus zodra de bladeren gaan verwelken. Droog ze op een schaduwrijke droge plaats. De bolletjes die in de grond gebleven zijn, lopen het volgend jaar weer uit.
Knoflook kan vers, gedroogd als poeder, en als knoflookzout gebruikt worden.
Elk klimaat levert een knoflook met iets andere smaak.
Eigenschappen
Rooi de bolletjes in juli-augustus zodra de bladeren gaan verwelken. Droog ze op een schaduwrijke droge plaats. De bolletjes die in de grond gebleven zijn, lopen het volgend jaar weer uit.
Knoflook kan vers, gedroogd als poeder, en als knoflookzout gebruikt worden.
Elk klimaat levert een knoflook met iets andere smaak.
Toepassing spijs & drank
Knoflook kan rauw, gepeld en liefst uitgeknepen met een knoflookpers gebruikt worden in salades, azijnen, tafeloliën, etc. Overdrijf echter niet; het inwrijven van een slakom of een stuk vlees met een doorgesneden teentje is vaak al voldoende. Overdaad schaadt de darmen.
Meegekookt met warme spijzen en soepen is knoflook beter verteerbaar en vooral aroma-verbeterend, zonder zelf te veel op de voorgrond te treden.
Er zijn beroemde Griekse (shortkalia) en Franse (a
ïoli en vouille) knoflooksausen.
Toepassing medicinaal
Knoflook voorkomt en bestrijdt infecties.
Infusen van knoflook zijn een goed middel tegen hoge bloeddruk (hypertensie), maar het is raadzaam de dosis door een deskundige te laten vaststellen.
Een fijngemaakt teentje even in een kopje hete melk laten trekken en opdrinken, verdrijft slapeloosheid (insomnie).
Enkele fijngemaakte teentjes 1 minuut laten koken in gezoete melk geeft een goed anti-wormmiddel bij kinderen (3x daags 1 theelepel).
Fijngeknepen knoflook met olijfolie mengen tot zalf (consistentie) levert een probaat middel om likdoorns te verwijderen. De zalf dik op de likdoorn smeren en ze verbinden. Herhaal dit tot de likdoorns verdwenen zijn.