Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, donderdag 21 november 2024.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Komijn

komijn Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij komijn. Lees hieronder wat voor smaak komijn heeft, hoe u het beste komijn kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten komijn het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over komijn om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamCuminum cyminum
FamilienaamSchermbloemenfamilie (Umbellifereae)
Overige namen-
Buitenlandse namenEngels: Cumin.
Frans: Cumin (de Maroc).
Duits: Krautzkümmel.
Italiaans: Cumino.
Spaans: Cumino.
OorsprongEgypte, maar sinds onheuglijke tijden wordt komijn gekweekt op Malta en Sicilië, in Iran, India en langs de Noord-Afrikaanse kust. De smaak en reuk zijn overal verschillend.
VindplaatsIn Nederland alleen gekweekt.
BeschrijvingIn Nederland alleen gekweekt.
KweekHalf maart het komijnzaad zaaien onder glas, verspenen (ook onder glas) en als de plantjes stevig zijn voorzichtig poten in volle rijke leemgrond met een goede afwatering. Geregeld begieten en wieden.
VerduurzamenAls de zaadjes van het komijn beginnen te verkleuren de schermen afknippen en drogen door ze omgekeerd boven een bak te hangen.
EigenschappenAls de zaadjes van het komijn beginnen te verkleuren de schermen afknippen en drogen door ze omgekeerd boven een bak te hangen.
Toepassing spijs & drankVele Oosterse gerechten, onder andere de Indiase keerie (curry) en de Indonesische rijsttafel, bevatten komijn, die daar respectievelijk jeera en djintan heet. Ook de Noord-Afrikaanse couscous en de Mexicaanse chili con carne bevatten vrij veel komijn.
Verder wordt komijn gebruikt in tafelzuur en chutneys, in Leidse kaas en Friese nagelkaas en in sommige worstsoorten.
In India aromatiseert men sommige alcoholvrije aperatieven zoals lime en tamarindewater met komijn. Ook kan men kleine hoeveelheden in kool- en gehaktgerechten verwerken.
Toepassing medicinaalNet zoals de zaden van vele andere schermbloemigen is ook komijnzaad een goed digestief. Het gaat tevens flatulentie tegen.
Toepassing huishoudelijk-
Voedingswaarde Voedingswaarde van komijn.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.