Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en
soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.
Ja, ik accepteer cookies:
Op Receptentabel gebruiken we:
Functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Receptentabel gebruikgemaakt van sessie cookies.
Analyticscookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren.
Advertisingcookies. Om advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick geplaatst. Deze cookie houdt geen surfgedrag en persoonlijke informatie bij en zorgt er alleen voor dat niet continu dezelfde advertenties worden getoond. Dit wordt ook wel een 'frequency cap' genoemd. Adverteerders kúnnen de cookies die zij plaatsen gebruiken om informatie over bezoekers te verzamelen. Dit heeft niet onze voorkeur, maar we hebben daar helaas geen invloed op.
Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij kruidnagelboom. Lees hieronder wat voor
smaak kruidnagelboom heeft, hoe u het beste kruidnagelboom kan
gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten kruidnagelboom het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier
nog wat extra informatie over kruidnagelboom om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid
of specerij.
Latijnse naam
Syzygium aromaticum of Eugenia caryophyllata of Eugenia aromatica
Familienaam
Mirtenfamilie (Myrtaceae)
Overige namen
-
Buitenlandse namen
Engels: Clove.
Frans: Clou de girofle.
Duits: Gewürznelke.
Italiaans: Chiodo di garofano.
Spaans: Clavo.
Oorsprong
De Molukken; honderden jaren voor onze jaartelling al in China in gebruik, later per karavaan naar het Westen gebracht en aan de Romeinse keuken toegevoegd.
Vindplaats
Wordt gekweekt in tropische gebeiden aan zee, vooral in Zanzibar, maar ook op Madagascar en op de Carabische eilanden.
Beschrijving
Wordt gekweekt in tropische gebeiden aan zee, vooral in Zanzibar, maar ook op Madagascar en op de Carabische eilanden.
Kweek
-
Verduurzamen
Van kruidnagelbomen ouder dan zes jaar worden de roze bloemknoppen direct geplukt en in de zon gedroogd. In ongeveer vier dagen verkleuren ze dan tot roodbruin.
Eigenschappen
Van kruidnagelbomen ouder dan zes jaar worden de roze bloemknoppen direct geplukt en in de zon gedroogd. In ongeveer vier dagen verkleuren ze dan tot roodbruin.
Toepassing spijs & drank
Kruidnagel wordt vaak, samen met ui en laurierblad, gebruikt in stoofpotten en hamgerechten, in kazen en zoetzuur. Net als bij vele andere specerijen vervliegt het aroma snel na het malen van de nagelen. In zoete deegwaren als kruidkoek past kruidnagelpoeder goed, samen met kaneel, gember, peper, foelie, noormuskaat enz,; hoort ook thuis in speculaaskruiden.
De minder hete Noordaziatische gerechten als pilaus (pilafs) bevatten vaak vrij veel kruidnagelen, samen met kaneel en kardemom.
Voor glähwein, bisschopwijn en andere rode warme wijncoctails is kruidnagel een essentieel onderdeel. Ook sommige likueren bevatten kruidnagelextract.
Gebruik kruidnagel met mate, anders krijgt de dis een antiseptisch tintje.
Toepassing medicinaal
Met nagelen gekruide warme wijn verlicht verkoudheid. Kruidnagel zelf helpt tegen kiespijn. De tandarts maakt gebruik van eugenol. De leek gebruikt een spoeling die gemaakt is van een kopje lauw water met twee kruidnagels; zo’n spoeling werkt ook ademverfrissend.