Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, donderdag 21 november 2024.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Kruidnagelboom

kruidnagelboom Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij kruidnagelboom. Lees hieronder wat voor smaak kruidnagelboom heeft, hoe u het beste kruidnagelboom kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten kruidnagelboom het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over kruidnagelboom om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamSyzygium aromaticum of Eugenia caryophyllata of Eugenia aromatica
FamilienaamMirtenfamilie (Myrtaceae)
Overige namen-
Buitenlandse namenEngels: Clove.
Frans: Clou de girofle.
Duits: Gewürznelke.
Italiaans: Chiodo di garofano.
Spaans: Clavo.
OorsprongDe Molukken; honderden jaren voor onze jaartelling al in China in gebruik, later per karavaan naar het Westen gebracht en aan de Romeinse keuken toegevoegd.
VindplaatsWordt gekweekt in tropische gebeiden aan zee, vooral in Zanzibar, maar ook op Madagascar en op de Carabische eilanden.
BeschrijvingWordt gekweekt in tropische gebeiden aan zee, vooral in Zanzibar, maar ook op Madagascar en op de Carabische eilanden.
Kweek-
VerduurzamenVan kruidnagelbomen ouder dan zes jaar worden de roze bloemknoppen direct geplukt en in de zon gedroogd. In ongeveer vier dagen verkleuren ze dan tot roodbruin.
EigenschappenVan kruidnagelbomen ouder dan zes jaar worden de roze bloemknoppen direct geplukt en in de zon gedroogd. In ongeveer vier dagen verkleuren ze dan tot roodbruin.
Toepassing spijs & drankKruidnagel wordt vaak, samen met ui en laurierblad, gebruikt in stoofpotten en hamgerechten, in kazen en zoetzuur. Net als bij vele andere specerijen vervliegt het aroma snel na het malen van de nagelen. In zoete deegwaren als kruidkoek past kruidnagelpoeder goed, samen met kaneel, gember, peper, foelie, noormuskaat enz,; hoort ook thuis in speculaaskruiden.

De minder hete Noordaziatische gerechten als pilaus (pilafs) bevatten vaak vrij veel kruidnagelen, samen met kaneel en kardemom.
Voor glähwein, bisschopwijn en andere rode warme wijncoctails is kruidnagel een essentieel onderdeel. Ook sommige likueren bevatten kruidnagelextract.

Gebruik kruidnagel met mate, anders krijgt de dis een antiseptisch tintje.
Toepassing medicinaalMet nagelen gekruide warme wijn verlicht verkoudheid. Kruidnagel zelf helpt tegen kiespijn. De tandarts maakt gebruik van eugenol. De leek gebruikt een spoeling die gemaakt is van een kopje lauw water met twee kruidnagels; zo’n spoeling werkt ook ademverfrissend.
Toepassing huishoudelijk-
Voedingswaarde Voedingswaarde van kruidnagelboom.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.