Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, donderdag 21 november 2024.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Peterselie

peterselie Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij peterselie. Lees hieronder wat voor smaak peterselie heeft, hoe u het beste peterselie kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten peterselie het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over peterselie om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamPetroselinum crispum
FamilienaamSchermbloemenfamilie (Umbellifereae)
Overige namenVisgroente.
Buitenlandse namenEngels: Parsley.
Frans: Persil.
Duits: Petersillie, Peterling, Kräutel.
Italiaans: Prezzemolo.
Spaans Perejil.
OorsprongWaarschijnlijk uit het Midden-Oosten en via Egypte en de Romeinen naar West-Europa gebracht.
VindplaatsOveral in Nederland, gekweekt.
BeschrijvingOveral in Nederland, gekweekt.
KweekPeterselie zaaien in maart-april; de zaden een nacht in handwarm water laten weken en ook het zaaibed met lauw water besprenkelen. Bedekken met een laagje fijne grond, royaal begieten en in de schaduw houden. Uitdunnen tot een onderlinge afstand van 25 centimeter. Op een beschutte plek is de plant wel over te houden, maar na het bloeien gaat het aroma achteruit; knip de bloemstelen er dus bijtijds uit.
VerduurzamenMen kan de hele peterselie plant drogen, maar door invriezen blijft de aroma beter behouden.
EigenschappenMen kan de hele peterselie plant drogen, maar door invriezen blijft de aroma beter behouden.
Toepassing spijs & drankPeterselie is waarschjijnlijk het meest gebruikte toekruid in Zuid- en West-Europa.
Het maakt deel uit van de bouquets garnis, waarbij vaak alleen de steeltjes meegekookt worden.
In Frankrijk wordt het samen met fijngehakte sjalotjes els persillade aan het eind van de bereiding toegevoegd om smaak en aanzien van het gerecht te verhogen.
Fijngehakte peterselie vormt een bestanddeel van het ‘fines herbes’- mengsel.
Sauce tartare en ravigotesaus bevatten gehakte peterselie en ook in knoflookboter en ‘beurre maître d’hotel’ is peterselie een onmisbaar ingrediënt.
Wat citroenmelisse bij alles waar peterselie in gaat, werkt bijzonder smaakverhogend.
In de Italiaanse keuken worden enorme hoeveelheden peterselie gebruikt, vaak samen met tomaten, speciaal in ovengerechten met kip en ham.
Hoewel er tussen snij- en krulpeterselie praktisch geen smaakverschil valt te ontdekken, garneert krulpeterselie aardiger.
Toepassing medicinaalEen mengsel van gehakte peterselie, zout en olie vermindert tand- of kiespijn.
Een mengsel van een handvol fijngehakte peterselie en een eetlepel azijn in een doek op een abces gelegd, helpen de pijn te verzachten en het abces op te lossen te genezen.
Kauwen op peterselie zuivert de adem.
Op allerlei wondjes, insectenbeten etc., werkt peterselie reinigend, pijnstillend en genezend.
Een infuus van 200 gram zaad tien minuten in 200 gram kokend water is een goed directicum; het infuus zeven en in twee keer opdrinken.
Peterselie werkt in het algemeen bloeddrukverlagend.
Toepassing huishoudelijk-
Voedingswaarde Voedingswaarde van peterselie.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.