Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en
soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.
Ja, ik accepteer cookies:
Op Receptentabel gebruiken we:
Functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Receptentabel gebruikgemaakt van sessie cookies.
Analyticscookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren.
Advertisingcookies. Om advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick geplaatst. Deze cookie houdt geen surfgedrag en persoonlijke informatie bij en zorgt er alleen voor dat niet continu dezelfde advertenties worden getoond. Dit wordt ook wel een 'frequency cap' genoemd. Adverteerders kúnnen de cookies die zij plaatsen gebruiken om informatie over bezoekers te verzamelen. Dit heeft niet onze voorkeur, maar we hebben daar helaas geen invloed op.
Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij peperstruik. Lees hieronder wat voor
smaak peperstruik heeft, hoe u het beste peperstruik kan
gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten peperstruik het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier
nog wat extra informatie over peperstruik om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid
of specerij.
Plantages in indonesië, Sri Lanka, Brazilië en de malabarkust van India, waar de beste kwaliteit vandaan komt.
Beschrijving
Plantages in indonesië, Sri Lanka, Brazilië en de malabarkust van India, waar de beste kwaliteit vandaan komt.
Kweek
-
Verduurzamen
Als men de groene, onrijpe peperbesjes plukt en deze in de zon droogt, krijgt men zwarte peper, waarvan een groot deel van het aroma in de schil zit.
Nadat de rijpe rode besjes geplukt zijn, worden ze opgeslagen, waardoor ze gaan fermenteren. Schil en vruchtvlees laten dan los en worden van de peperkorrel afgewassen. De peperkorrels worden gedroogd en deze vormen dan de witte peper. Witte peper kan ook verkregen worden door zwarte peper machinaal te schillen, maar door dit proces wordt toch niet de echt witte peper verkregen.
Het verdient aanbeveling da peper in korrels te kopen en niet in gemalen vorm. Niet alleen omdat van gemalen peper snel het aroma vervliegt, maar ook omdat peperpoeder makkelijk te vervalsen is.
De laatste tijd is het gebruik van zwarte peper ( en ook van de groene en de rode spaanse peper) enorm toegenomen, vooral bij bereidingen waarbij voorheen de witte peper, die minder pittig is, werd gebruikt.
Eigenschappen
Als men de groene, onrijpe peperbesjes plukt en deze in de zon droogt, krijgt men zwarte peper, waarvan een groot deel van het aroma in de schil zit.
Nadat de rijpe rode besjes geplukt zijn, worden ze opgeslagen, waardoor ze gaan fermenteren. Schil en vruchtvlees laten dan los en worden van de peperkorrel afgewassen. De peperkorrels worden gedroogd en deze vormen dan de witte peper. Witte peper kan ook verkregen worden door zwarte peper machinaal te schillen, maar door dit proces wordt toch niet de echt witte peper verkregen.
Het verdient aanbeveling da peper in korrels te kopen en niet in gemalen vorm. Niet alleen omdat van gemalen peper snel het aroma vervliegt, maar ook omdat peperpoeder makkelijk te vervalsen is.
De laatste tijd is het gebruik van zwarte peper ( en ook van de groene en de rode spaanse peper) enorm toegenomen, vooral bij bereidingen waarbij voorheen de witte peper, die minder pittig is, werd gebruikt.
Toepassing spijs & drank
Zowel hele witte als zwarte peperkorrels maken deel uit van inmaakkruiden. De zwarte gaan in zuurkool, al of niet via de pepermolen, en worden gebruikt bij het bereiden van vlees en als tafelspecerij.
De kwaliteit van peper varieert enorm, maar kan met een gemakkelijke test worden vastgesteld. Probeer een korrel tussen duim en wijsvinger kapot te knijpen. Hoe gemakkelijker dit gaat, en hoe meer stof er vrij komt, des te slechter de kwaliteit.
Witte peper wordt vooral gemalen gebruikt in witte sauzen.
Zwarte korrels worden geplet en gebruikt in marinades, curries en chutney’s.
In Frankrijk wordt wel grof gemalen zwarte peper gebruikt onder de naam mignotte. Met die naam wordt ook een kruidenbuiltje aangeduid, dat gevormd wordt door gember, kruidnagel, kaneel en koriander.
Er bestaat ook nog een bittere Cubebe peper,Piper cebebum, waarvan de etherische olie wordt gebruikt in de smaakstoffenindustrie. Verder ook de Piper longa, een langwerpige peper die ontzettend bijtend en iets zoet van smaak is en alleen in India, het Verre Oosten en op de eilanden van de Stille Zuidzee wordt gebruikt.