Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, zaterdag 23 november 2024.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Postelein

postelein Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij postelein. Lees hieronder wat voor smaak postelein heeft, hoe u het beste postelein kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten postelein het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over postelein om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamPortulaca oleracea
FamilienaamPosteleinfamilie (Portulacaceae)
Overige namen-
Buitenlandse namenEngels: Purslane.
Frans: Pourpier.
Duits: Portulak.
Italiaans: Porcellana.
Spaans: Verdolaga.
OorsprongIndia, waar postelein in het wild groeit en al duizende jaren lang gegeten wordt.
VindplaatsIn Europa wordt het sinds de 16de eeuw gekweekt en met afwisselende populariteit gebruikt.
BeschrijvingIn Europa wordt het sinds de 16de eeuw gekweekt en met afwisselende populariteit gebruikt.
KweekVermeerderen door zaaien; half april onder glas of na half mei in volle grond. Meng het fijne zaad met vochtige zand en strooi dit mengsel op lossen, lichte, niet te vochtige grond.
VerduurzamenDe blaadjes en stengels afsnijden als ze nog mals en dun zijn.
EigenschappenDe blaadjes en stengels afsnijden als ze nog mals en dun zijn.
Toepassing spijs & drankAls groente worden de sappige dunne jonge steeltjes en de malse vlezige blaadjes zowel gekookt gegeten als rauw, bijvoorbeeld door aardappelpuree of als salade.
Postelein wordt ook als soepgroente gebruikt of in een ovenschotel met gehakt en kaas. In verband met het steenvormende oxaalzuur moet ook een melkspijs deel van de maaltijd uitmaken of moet de gekookte postelein met een melksausje gebonden worden.
De blaadjes worden wel in azijn gelegd en met andere zuurartikelen bij de maaltijd gegeten.
Toepassing medicinaalEen gezeefd en gezoet infuus van een vingergreep postelein die 15 minuten in een kopje kokend water is getrokken, is een goed diurecticum (ontwaterend middel).
Een rauw blad onder de tong gelegd, helpt bij warm weer tegen een dorstige keel.
Een aantal gekneusde posteleinbladeren vormt een koel kompres op het voorhoofd of op branderige ogen.
Toepassing huishoudelijk-
Voedingswaarde Voedingswaarde van postelein.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.