Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en
soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.
Ja, ik accepteer cookies:
Op Receptentabel gebruiken we:
Functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Receptentabel gebruikgemaakt van sessie cookies.
Analyticscookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren.
Advertisingcookies. Om advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick geplaatst. Deze cookie houdt geen surfgedrag en persoonlijke informatie bij en zorgt er alleen voor dat niet continu dezelfde advertenties worden getoond. Dit wordt ook wel een 'frequency cap' genoemd. Adverteerders kúnnen de cookies die zij plaatsen gebruiken om informatie over bezoekers te verzamelen. Dit heeft niet onze voorkeur, maar we hebben daar helaas geen invloed op.
Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij rozemarijn. Lees hieronder wat voor
smaak rozemarijn heeft, hoe u het beste rozemarijn kan
gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten rozemarijn het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier
nog wat extra informatie over rozemarijn om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid
of specerij.
In Nederland in de tuin, als heg of tegen een muur.
Beschrijving
In Nederland in de tuin, als heg of tegen een muur.
Kweek
Vermeerderen door in het vroege voorjaar te zaaien onder glas. Na de nachtvorst uitpoten in lichte grond. Stekken lukt ook met uitlopers van een- of tweejarige planten.
Verduurzamen
Na de bloei snoeien en de takken drogen.
Eigenschappen
Na de bloei snoeien en de takken drogen.
Toepassing spijs & drank
Gebruik de blaadjes vers, gedroogd of als poeder.
De aroma’s van de Franse, Spaanse en Italiaanse rozemarijn verschillen nogal van elkaar, maar ze kunnen allemaal voor dezelfde doeleinden worden gebruikt. Omdat het aroma wat overheersend is, kan men het beste een takje meekoken en dat er weer uitvissen als men proeft dat de gewenste sterkte bereikt is.
Bij koud of kort verhitte gerechten is het beter een olie- of azijnaftreksel te gebruiken. Het aroma past goed bij lamsvlees, kip en wild, en komt vooral goed tot zijn recht in de Italiaanse culinaire combinatie van rode wijn, knoflook en rozemarijn (bijvoorbeeld als marinade). Ook met paling, in dikke soepen en bij peulvruchten werkt rozemarijn smaakverhogend, mits met mate gebruikt.
Toepassing medicinaal
Rozemarijn doet het bloed sneller stromen. Er zijn daarom veel huidpreperaten op basis van rozemarijnolie tegen stijfheid, spierpijn en kneuzingen. Als de huid beter doorbloed is krijgt men een betere plaatselijke verwarming en kan het bloed makkelijker stoffen aanvoeren die op een bepaalde plaats nodig zijn.
Rozemarijn werkt desinfecterend en helpt om wonden sneller te genzen. Dat maakt het ook geschikt tegen roos.
De gedroogde blaadjes worden bij een astma-aanval wel als sigaret of in een pijp gerookt.