Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en
soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.
Ja, ik accepteer cookies:
Op Receptentabel gebruiken we:
Functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Receptentabel gebruikgemaakt van sessie cookies.
Analyticscookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren.
Advertisingcookies. Om advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick geplaatst. Deze cookie houdt geen surfgedrag en persoonlijke informatie bij en zorgt er alleen voor dat niet continu dezelfde advertenties worden getoond. Dit wordt ook wel een 'frequency cap' genoemd. Adverteerders kúnnen de cookies die zij plaatsen gebruiken om informatie over bezoekers te verzamelen. Dit heeft niet onze voorkeur, maar we hebben daar helaas geen invloed op.
Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij lavendel. Lees hieronder wat voor
smaak lavendel heeft, hoe u het beste lavendel kan
gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten lavendel het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier
nog wat extra informatie over lavendel om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid
of specerij.
In het wild in Zuid-Europa rond de Middellandse Zee.
Vindplaats
Gekweekt in alle warme en gematigde klimaten, ook in Nederland.
Beschrijving
Gekweekt in alle warme en gematigde klimaten, ook in Nederland.
Kweek
In het voorjaar vermeerderen door uitlopers van 15 centimeter af te knippen en die uit te poten in kalkhoudende grond met een goede afwatering.
Zaaien is in Nederland vrij moeilijk.
Wanneer in het najaar gestekt wordt, moeten de planten ’s winters met zanderige compost afgedekt worden.
Verduurzamen
De bloemen plukken als ze opengaan. Doe het op een droge, liefst zonnige ochtend en laat de lange stelen eraan zitten. Losjes in bossen binden en te drogen hangen op een luchtige schaduwrijke plaats.
Eigenschappen
De bloemen plukken als ze opengaan. Doe het op een droge, liefst zonnige ochtend en laat de lange stelen eraan zitten. Losjes in bossen binden en te drogen hangen op een luchtige schaduwrijke plaats.
Toepassing spijs & drank
Lavendel vormt een onderdeel van de ‘secutepices provençales;’, een mengsel van kruiden en specerijen, dat speciaal bestemd is voor ree-, haas- en konijnepepers, de ‘civets’.
In visgerechten hoogstens een vleugje bloesem gebruiken.
Een tikje lavendel per 500 gram appelgelei (ongeveer een jampot), een blaadje in de thee, of thee geheel van gedroogde jonge lavendelblaadjes, ia allemaal de moeite van het proberen waard.
Toepassing medicinaal
In ziekenhuiskamers en hospitalen werden vroeger lavendeltakken verbrand tegen infectiestank en insekten. Een kussentje gevuld met gedroogde lavendel zou kalmerend en slaapverwekkend werken.
Toepassing huishoudelijk
Tussen het linnengoed als motwerend middel en als onderdeel van badolie, badzout, crèmes, lotions, mondwaters en eaux de cologne.