Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, dinsdag 3 december 2024.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Lavas

lavas Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij lavas. Lees hieronder wat voor smaak lavas heeft, hoe u het beste lavas kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten lavas het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over lavas om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamLevisticum officinale
FamilienaamSchermbloemenfamilie (Umbellifereae)
Overige namenMaggiplant, lubbestok, mankracht, maggikruid.
Buitenlandse namenEngels: Lovage.
Frans: Livèche.
Duits: Liebstöckel, badekraut.
Italiaans: Levistico.
Spaans: Ligustico.
OorsprongIn het wild in Zuid-Europa langs bergachtige kusten.
VindplaatsIn Nederland gekweekt, bijvoorbeeld in tuinen.
BeschrijvingIn Nederland gekweekt, bijvoorbeeld in tuinen.
KweekLavas vermeerderen door in september in volle grond te zaaien. De zaailingen na 5 weken uitdunnen tot 60 centimeter afstand. Later verpoten tot 1,5 meter afstand in verband met de omvang van de volwassen lavasplant.
Ook worteldeling gaat makkelijk.
VerduurzamenKweek twee lavasplanten, een voor de bladeren en een voor het zaad. Van beide de schermen plukken als het zaad tot bruin verkleurt en die ondersteboven ophangen om te drogen.
EigenschappenKweek twee lavasplanten, een voor de bladeren en een voor het zaad. Van beide de schermen plukken als het zaad tot bruin verkleurt en die ondersteboven ophangen om te drogen.
Toepassing spijs & drankLavas leent zich bijzonder goed voor het kruiden van zoutloze en vegetarische gerechten, zoals koeken op basis van noten, rijst, groenteschotels en peulvruchten.
Lavas behoud tijdens het koken zijn aroma.
Lavaszaad wordt veel in de Italiaanse keuken gebruikt en over bijvoorbeeld brood en kaasgebak gestrooid. Ook bij kool, aardappelgerechten en gestoofd wild (hazepeper) wordt het gebruikt.
De geschilde of geraspte lavaswortels kunnen als groente gekookt worden. Ze smaken zoet en scherp. Lavaswortel wordt ook in soeparoma en in likeuren verwerkt.
Toepassing medicinaalHet zaad van de lavas is een goed digestief en verlicht een opgeblazen gevoel dat door flatulentie (winderigheid) is veroorzaakt.
Toepassing huishoudelijk-


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.