Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en
soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.
Ja, ik accepteer cookies:
Op Receptentabel gebruiken we:
Functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Receptentabel gebruikgemaakt van sessie cookies.
Analyticscookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren.
Advertisingcookies. Om advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick geplaatst. Deze cookie houdt geen surfgedrag en persoonlijke informatie bij en zorgt er alleen voor dat niet continu dezelfde advertenties worden getoond. Dit wordt ook wel een 'frequency cap' genoemd. Adverteerders kúnnen de cookies die zij plaatsen gebruiken om informatie over bezoekers te verzamelen. Dit heeft niet onze voorkeur, maar we hebben daar helaas geen invloed op.
Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij lavas. Lees hieronder wat voor
smaak lavas heeft, hoe u het beste lavas kan
gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten lavas het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier
nog wat extra informatie over lavas om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid
of specerij.
In het wild in Zuid-Europa langs bergachtige kusten.
Vindplaats
In Nederland gekweekt, bijvoorbeeld in tuinen.
Beschrijving
In Nederland gekweekt, bijvoorbeeld in tuinen.
Kweek
Lavas vermeerderen door in september in volle grond te zaaien. De zaailingen na 5 weken uitdunnen tot 60 centimeter afstand. Later verpoten tot 1,5 meter afstand in verband met de omvang van de volwassen lavasplant.
Ook worteldeling gaat makkelijk.
Verduurzamen
Kweek twee lavasplanten, een voor de bladeren en een voor het zaad. Van beide de schermen plukken als het zaad tot bruin verkleurt en die ondersteboven ophangen om te drogen.
Eigenschappen
Kweek twee lavasplanten, een voor de bladeren en een voor het zaad. Van beide de schermen plukken als het zaad tot bruin verkleurt en die ondersteboven ophangen om te drogen.
Toepassing spijs & drank
Lavas leent zich bijzonder goed voor het kruiden van zoutloze en vegetarische gerechten, zoals koeken op basis van noten, rijst, groenteschotels en peulvruchten.
Lavas behoud tijdens het koken zijn aroma.
Lavaszaad wordt veel in de Italiaanse keuken gebruikt en over bijvoorbeeld brood en kaasgebak gestrooid. Ook bij kool, aardappelgerechten en gestoofd wild (hazepeper) wordt het gebruikt.
De geschilde of geraspte lavaswortels kunnen als groente gekookt worden. Ze smaken zoet en scherp. Lavaswortel wordt ook in soeparoma en in likeuren verwerkt.
Toepassing medicinaal
Het zaad van de lavas is een goed digestief en verlicht een opgeblazen gevoel dat door flatulentie (winderigheid) is veroorzaakt.