Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, zaterdag 23 november 2024.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Paardebloem

paardebloem Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij paardebloem. Lees hieronder wat voor smaak paardebloem heeft, hoe u het beste paardebloem kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten paardebloem het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over paardebloem om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamTaraxacum officinale
FamilienaamComposietenfamilie (Compositae)
Overige namenKaarsjes, kankerkruid, papenkruid, pissebloem.
Buitenlandse namenEngels: Dandelion.
Frans: Dent de lion, Pissenlit.
Duits: Hundeblume, Lö wenzahn.
Italiaans: Dente di Leone, Soffione.
Spaans: Dente de Leòn, Amargón
OorsprongIn geheel Europa en Noord-Amerika.
VindplaatsIn geheel Europa en Noord-Amerika.
BeschrijvingIn geheel Europa en Noord-Amerika.
KweekDe plant vermeerdert zich door worteldeling of uitzaaiing. De zaailingen moeten uitgedund worden tot een onderlinge afstand van 30 centimeter. Bij wilde paardebloemen de bloemen onmiddelijk bij hun verschijnen afknippen, om zaailingen te voorkomen.
VerduurzamenHet tweede jaar de wortel rooien en is stukken gesneden in de oven roosteren (225-250°C), of ophangen en in de wind drogen.
EigenschappenHet tweede jaar de wortel rooien en is stukken gesneden in de oven roosteren (225-250°C), of ophangen en in de wind drogen.
Toepassing spijs & drankAlleen het heel jonge blad van de wilde paardebloem smaakt lekker als sla. De gekweekte bladeren zijn forser en kunnen, als ze kort geslonken zijn (zoals bij spinazie) goed gegeten worden, vooral als er wat zuring bij gemengd wordt.
De rauwe wortel smaakt nogal bitter, maar gedroogd en vooral geroosterd, is hij wel goed eetbaar. Het maken van geroosterde wortels geeft een caffeïne-vrij koffiesurrogaat, dat licht kalmeerend werkt en in reformwinkels te koop is.
Toepassing medicinaalInuline activeert de gal, de lever en de alvleesklier, wat onder andere voor diabetici zeer nuttig kan zijn.
De verse, jonge blaadjes heten molsla en werken licht laxerend en vrij sterk ontwaterend.
Het onverdunde melkachtige sap verjaagt beginnende wratten.
Toepassing huishoudelijkWortel en bladeren zijn, afhankelijk van het beitsmiddel, als gele tot bruine textielverfstof te gebruiken.
Voedingswaarde Voedingswaarde van paardebloem.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.