Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en
soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.
Ja, ik accepteer cookies:
Op Receptentabel gebruiken we:
Functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Receptentabel gebruikgemaakt van sessie cookies.
Analyticscookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren.
Advertisingcookies. Om advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick geplaatst. Deze cookie houdt geen surfgedrag en persoonlijke informatie bij en zorgt er alleen voor dat niet continu dezelfde advertenties worden getoond. Dit wordt ook wel een 'frequency cap' genoemd. Adverteerders kúnnen de cookies die zij plaatsen gebruiken om informatie over bezoekers te verzamelen. Dit heeft niet onze voorkeur, maar we hebben daar helaas geen invloed op.
Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij paardebloem. Lees hieronder wat voor
smaak paardebloem heeft, hoe u het beste paardebloem kan
gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten paardebloem het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier
nog wat extra informatie over paardebloem om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid
of specerij.
Latijnse naam
Taraxacum officinale
Familienaam
Composietenfamilie (Compositae)
Overige namen
Kaarsjes, kankerkruid, papenkruid, pissebloem.
Buitenlandse namen
Engels: Dandelion.
Frans: Dent de lion, Pissenlit.
Duits: Hundeblume, Lö wenzahn.
Italiaans: Dente di Leone, Soffione.
Spaans: Dente de Leòn, Amargón
Oorsprong
In geheel Europa en Noord-Amerika.
Vindplaats
In geheel Europa en Noord-Amerika.
Beschrijving
In geheel Europa en Noord-Amerika.
Kweek
De plant vermeerdert zich door worteldeling of uitzaaiing. De zaailingen moeten uitgedund worden tot een onderlinge afstand van 30 centimeter. Bij wilde paardebloemen de bloemen onmiddelijk bij hun verschijnen afknippen, om zaailingen te voorkomen.
Verduurzamen
Het tweede jaar de wortel rooien en is stukken gesneden in de oven roosteren (225-250°C), of ophangen en in de wind drogen.
Eigenschappen
Het tweede jaar de wortel rooien en is stukken gesneden in de oven roosteren (225-250°C), of ophangen en in de wind drogen.
Toepassing spijs & drank
Alleen het heel jonge blad van de wilde paardebloem smaakt lekker als sla. De gekweekte bladeren zijn forser en kunnen, als ze kort geslonken zijn (zoals bij spinazie) goed gegeten worden, vooral als er wat zuring bij gemengd wordt.
De rauwe wortel smaakt nogal bitter, maar gedroogd en vooral geroosterd, is hij wel goed eetbaar. Het maken van geroosterde wortels geeft een caffeïne-vrij koffiesurrogaat, dat licht kalmeerend werkt en in reformwinkels te koop is.
Toepassing medicinaal
Inuline activeert de gal, de lever en de alvleesklier, wat onder andere voor diabetici zeer nuttig kan zijn.
De verse, jonge blaadjes heten molsla en werken licht laxerend en vrij sterk ontwaterend.
Het onverdunde melkachtige sap verjaagt beginnende wratten.
Toepassing huishoudelijk
Wortel en bladeren zijn, afhankelijk van het beitsmiddel, als gele tot bruine textielverfstof te gebruiken.