Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, donderdag 21 november 2024.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Wilde Cichorei

wilde cichorei Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij wilde cichorei. Lees hieronder wat voor smaak wilde cichorei heeft, hoe u het beste wilde cichorei kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten wilde cichorei het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over wilde cichorei om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamCichorium intybus
FamilienaamComposietenfamilie (Compositeae)
Overige namenPee, suikerij, Duitse koffie, wegenwachter (De wortel: bitterpee).
Buitenlandse namenEngels: Cichory.
Frans: Chicorée.
Duits: Chicorie.
Italiaans: Cicoria.
Spaans: Achociria.
OorsprongMiddellandse Zeegebied.
VindplaatsMidden- en West-Europa; ook in Nederland in het wild en verwilderd langs dijken en wegen.
BeschrijvingMidden- en West-Europa; ook in Nederland in het wild en verwilderd langs dijken en wegen.
KweekZaai cichorei in het vroege voorjaar, 2 á 3 centimeter onder de grond. De zaailingen uitdunnen tot ze een onderlinge afstand hebben van 30 centimeter. In het volgend voorjaar de wortels met kleine hoeveelheden tegelijk rooien. Graaf ze 20 centimeter onder vochtig zand in een diepe kist of bak en dek ze af, zodat er absoluut geen licht bij kan komen.
Snij de uitspruitsels af die boven de grond komen en herhaal dit tot het daaropvolgende voorjaar. Rooi dan de wortels en gooi ze op de composthoop. Eet de spruiten als witlof.
VerduurzamenDe wortels wassen en drogen, in stukken snijden en roosteren.
EigenschappenDe wortels wassen en drogen, in stukken snijden en roosteren.
Toepassing spijs & drankVoeg aan de gemalen en door het roosteren gekaramelliseerde wortel een tikje olie toe zodat de kleur beter wordt. Doe hiervan een halve theelepel bij gemalen koffie voor 4 tot 6 personen. Dit geeft aan het gewone koffiezetsel een donkere kleur en een iets vollere smaak. De cichoreispruiten kunnen net als witlof gekookt of gestoofd worden gegeten. Ze zijn te bitter om rauw te eten.
Toepassing medicinaalAls ontwaterend middel (diureticum): 3 gram verse of 5 gram gedroogte wortel in een kopje kokend water 10 minuten laten trekken en door een zeef gieten. Deze vloeistof over de hele dag verdeeld opdrinken. In het algemeen zijn alle delen van alle cichorei-varianten eetlustopwekkend en spijsverterend.
Toepassing huishoudelijk-


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.