Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en
soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.
Ja, ik accepteer cookies:
Op Receptentabel gebruiken we:
Functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Receptentabel gebruikgemaakt van sessie cookies.
Analyticscookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren.
Advertisingcookies. Om advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick geplaatst. Deze cookie houdt geen surfgedrag en persoonlijke informatie bij en zorgt er alleen voor dat niet continu dezelfde advertenties worden getoond. Dit wordt ook wel een 'frequency cap' genoemd. Adverteerders kúnnen de cookies die zij plaatsen gebruiken om informatie over bezoekers te verzamelen. Dit heeft niet onze voorkeur, maar we hebben daar helaas geen invloed op.
Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij wilde cichorei. Lees hieronder wat voor
smaak wilde cichorei heeft, hoe u het beste wilde cichorei kan
gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten wilde cichorei het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier
nog wat extra informatie over wilde cichorei om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid
of specerij.
Latijnse naam
Cichorium intybus
Familienaam
Composietenfamilie (Compositeae)
Overige namen
Pee, suikerij, Duitse koffie, wegenwachter (De wortel: bitterpee).
Midden- en West-Europa; ook in Nederland in het wild en verwilderd langs dijken en wegen.
Beschrijving
Midden- en West-Europa; ook in Nederland in het wild en verwilderd langs dijken en wegen.
Kweek
Zaai cichorei in het vroege voorjaar, 2 á 3 centimeter onder de grond. De zaailingen uitdunnen tot ze een onderlinge afstand hebben van 30 centimeter. In het volgend voorjaar de wortels met kleine hoeveelheden tegelijk rooien. Graaf ze 20 centimeter onder vochtig zand in een diepe kist of bak en dek ze af, zodat er absoluut geen licht bij kan komen.
Snij de uitspruitsels af die boven de grond komen en herhaal dit tot het daaropvolgende voorjaar. Rooi dan de wortels en gooi ze op de composthoop. Eet de spruiten als witlof.
Verduurzamen
De wortels wassen en drogen, in stukken snijden en roosteren.
Eigenschappen
De wortels wassen en drogen, in stukken snijden en roosteren.
Toepassing spijs & drank
Voeg aan de gemalen en door het roosteren gekaramelliseerde wortel een tikje olie toe zodat de kleur beter wordt. Doe hiervan een halve theelepel bij gemalen koffie voor 4 tot 6 personen. Dit geeft aan het gewone koffiezetsel een donkere kleur en een iets vollere smaak. De cichoreispruiten kunnen net als witlof gekookt of gestoofd worden gegeten. Ze zijn te bitter om rauw te eten.
Toepassing medicinaal
Als ontwaterend middel (diureticum): 3 gram verse of 5 gram gedroogte wortel in een kopje kokend water 10 minuten laten trekken en door een zeef gieten. Deze vloeistof over de hele dag verdeeld opdrinken. In het algemeen zijn alle delen van alle cichorei-varianten eetlustopwekkend en spijsverterend.