Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en
soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.
Ja, ik accepteer cookies:
Op Receptentabel gebruiken we:
Functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Receptentabel gebruikgemaakt van sessie cookies.
Analyticscookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren.
Advertisingcookies. Om advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick geplaatst. Deze cookie houdt geen surfgedrag en persoonlijke informatie bij en zorgt er alleen voor dat niet continu dezelfde advertenties worden getoond. Dit wordt ook wel een 'frequency cap' genoemd. Adverteerders kúnnen de cookies die zij plaatsen gebruiken om informatie over bezoekers te verzamelen. Dit heeft niet onze voorkeur, maar we hebben daar helaas geen invloed op.
Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij echte karwij. Lees hieronder wat voor
smaak echte karwij heeft, hoe u het beste echte karwij kan
gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten echte karwij het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier
nog wat extra informatie over echte karwij om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid
of specerij.
In het wild in sommige streken van Europa, maar in Nederland alleen gekweekt veelal in de provincie Groningen.
Beschrijving
In het wild in sommige streken van Europa, maar in Nederland alleen gekweekt veelal in de provincie Groningen.
Kweek
Het rijpe zaad van de echte karwij wordt vroeg in het voorjaar op kleigrond gezaaid en in de zomer geoogst.
Verduurzamen
Knip de schermen van de echte karwij af als de zaden bijna rijp zijn. Hang ze op boven een bak om het gedroogde zaad op te vangen.
Eigenschappen
Knip de schermen van de echte karwij af als de zaden bijna rijp zijn. Hang ze op boven een bak om het gedroogde zaad op te vangen.
Toepassing spijs & drank
In duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Scandinavië en Rusland wordt karwij of kummelzaad verwerkt in brood, koek, gebak, kaas en groenten.
De bladeren van karwij zijn mild van smaak en worden als toekruid en garnering in en op salades, en in smeersels en soepen gebruikt.
De eetbare wortel van karwij, die als pastinaken smaken, kunnen in een hutspotachtig gerecht verwerkt worden, waardoor dit gerecht niet zo naar worteltjes smaakt.
De reeds eerder genoemde landen kennen verscheidene alchoholische dranken op basis van het karwijaroma; aquavit en kummellikeur zijn de bekenste.
Toepassing medicinaal
Kauwen op karwijzaad werkt digestief, eetlustopwekkend (hetgeen vaak samengaat) en ademzuiverend.
Thee van de gekneusde karwijzaden helpt tegen buikkramp.
Toepassing huishoudelijk
Verschillende tandpasta’s, vooral Amerikaanse, hebben in hun aromacomplex karwijolie als belangrijkste component.