Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, dinsdag 3 december 2024.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Echte tijm

echte tijm Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij echte tijm. Lees hieronder wat voor smaak echte tijm heeft, hoe u het beste echte tijm kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten echte tijm het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over echte tijm om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamThymus vulgaris
FamilienaamLipbloemenfamilie (Labiateae)
Overige namenKeukentijm, wintertijm.
Buitenlandse namenEngels: Thyme.
Frans: Thym.
Duits: Thymian.
Italiaans: Timo.
Spaans: Tomillo.
OorsprongRondom de Middellandse Zee en in de berggebieden van Europa.
VindplaatsEchte tijm wordt in Nederland vooral gekweekt als keukenkruid.
BeschrijvingEchte tijm wordt in Nederland vooral gekweekt als keukenkruid.
KweekVermeerderen door zaaien: in maart onder glas of in mei in kalkachtige grond, met een onderlinge afstand van 20 centimeter. Om de 2 à 3 jaar verplanten.
Vermeerderen door scheuren of stekken is ook mogelijk.
VerduurzamenZon en bodemgesteldheid bepalen de aroma, dat minder sterk wordt naarmate het kruid noordelijker groeit. Het aroma wordt behouden wanneer de takken 5 centimeter boven de grond worden afgeknipt en langzaam in bosjes in de schaduw worden gedroogd. Luchtdicht afgesloten en in het donker bewaren.
EigenschappenZon en bodemgesteldheid bepalen de aroma, dat minder sterk wordt naarmate het kruid noordelijker groeit. Het aroma wordt behouden wanneer de takken 5 centimeter boven de grond worden afgeknipt en langzaam in bosjes in de schaduw worden gedroogd. Luchtdicht afgesloten en in het donker bewaren.
Toepassing spijs & drankTijdens het verhitten wordt de armoma nog voller; daarom is tijm een echte soep- en stoofkruid. In Frankrijk, waar het erg populair is, gaat het vooral in wildpeper en ragoûts, maar met mate.
Haal de kruid uit het gerecht voordat het opgediend wordt.
Tijm kan goed gecombineerd worden met wijn, rozemarijn, oregano en knoflook. Een paar blaadjes meekoken verhoogd de smaak van aardappelen, prei en peulvruchten.
Tijm wordt met succes verwerkt in vullingen voor gevogelte, in marinades, paté en worst.
Toepassing medicinaalUit de toppen van de plant wordt tijmolie gedestilleerd, dat thymol bevat. Dit is sterk antiseptisch en wordt onder andere gebruikt in mondwaters, kiespijntinctuur, tandpasta’s en sommige medische desinfectatiemiddelen.
Een siroop van tijm is een bekend middel tegen hoest. Een met honing gezoete thee helpt ook uitstekend. Zulke thee bevorderd daarnaast de spijsvertering, reinigt en regelt de spijsvertering en helpt tegen diarree.
Toepassing huishoudelijk-


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.