Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en
soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.
Ja, ik accepteer cookies:
Op Receptentabel gebruiken we:
Functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Receptentabel gebruikgemaakt van sessie cookies.
Analyticscookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren.
Advertisingcookies. Om advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick geplaatst. Deze cookie houdt geen surfgedrag en persoonlijke informatie bij en zorgt er alleen voor dat niet continu dezelfde advertenties worden getoond. Dit wordt ook wel een 'frequency cap' genoemd. Adverteerders kúnnen de cookies die zij plaatsen gebruiken om informatie over bezoekers te verzamelen. Dit heeft niet onze voorkeur, maar we hebben daar helaas geen invloed op.
Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij echte tijm. Lees hieronder wat voor
smaak echte tijm heeft, hoe u het beste echte tijm kan
gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten echte tijm het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier
nog wat extra informatie over echte tijm om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid
of specerij.
Rondom de Middellandse Zee en in de berggebieden van Europa.
Vindplaats
Echte tijm wordt in Nederland vooral gekweekt als keukenkruid.
Beschrijving
Echte tijm wordt in Nederland vooral gekweekt als keukenkruid.
Kweek
Vermeerderen door zaaien: in maart onder glas of in mei in kalkachtige grond, met een onderlinge afstand van 20 centimeter. Om de 2 à 3 jaar verplanten.
Vermeerderen door scheuren of stekken is ook mogelijk.
Verduurzamen
Zon en bodemgesteldheid bepalen de aroma, dat minder sterk wordt naarmate het kruid noordelijker groeit. Het aroma wordt behouden wanneer de takken 5 centimeter boven de grond worden afgeknipt en langzaam in bosjes in de schaduw worden gedroogd. Luchtdicht afgesloten en in het donker bewaren.
Eigenschappen
Zon en bodemgesteldheid bepalen de aroma, dat minder sterk wordt naarmate het kruid noordelijker groeit. Het aroma wordt behouden wanneer de takken 5 centimeter boven de grond worden afgeknipt en langzaam in bosjes in de schaduw worden gedroogd. Luchtdicht afgesloten en in het donker bewaren.
Toepassing spijs & drank
Tijdens het verhitten wordt de armoma nog voller; daarom is tijm een echte soep- en stoofkruid. In Frankrijk, waar het erg populair is, gaat het vooral in wildpeper en ragoûts, maar met mate.
Haal de kruid uit het gerecht voordat het opgediend wordt.
Tijm kan goed gecombineerd worden met wijn, rozemarijn, oregano en knoflook. Een paar blaadjes meekoken verhoogd de smaak van aardappelen, prei en peulvruchten.
Tijm wordt met succes verwerkt in vullingen voor gevogelte, in marinades, paté en worst.
Toepassing medicinaal
Uit de toppen van de plant wordt tijmolie gedestilleerd, dat thymol bevat. Dit is sterk antiseptisch en wordt onder andere gebruikt in mondwaters, kiespijntinctuur, tandpasta’s en sommige medische desinfectatiemiddelen.
Een siroop van tijm is een bekend middel tegen hoest. Een met honing gezoete thee helpt ook uitstekend. Zulke thee bevorderd daarnaast de spijsvertering, reinigt en regelt de spijsvertering en helpt tegen diarree.