Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, dinsdag 3 december 2024.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Marjolein

marjolein Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij marjolein. Lees hieronder wat voor smaak marjolein heeft, hoe u het beste marjolein kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten marjolein het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over marjolein om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamOriganum
FamilienaamLipbloemenfamilie (Labiatae)
Overige namenMajoraan
Buitenlandse namenEngels: Marjoram.
Frans: Marjolaine.
Duits: Maigram, Majoran, Wurstkraut.
Italiaans: Maggiorana.
Spaans: Mejorana.

Wilde Marjolein
Engels: Wild Marjoram.
Frans: Origan.
Duits: Oregano.
Italiaans: Origano.
Spaans: Oregano.
OorsprongAzië
VindplaatsDe wilde marjolein (Origanum vulgare) groeit het liefst op kalkhoudende grond tot op een hoogte van 1400 meter, en komt dan ook voor in de bergen van Noord-Afrika, Azië, Zuid-Europa en de Verenigde Staten; in Nederland vrijwel uitsluitend in Zuid-Limburg.
BeschrijvingDe wilde marjolein (Origanum vulgare) groeit het liefst op kalkhoudende grond tot op een hoogte van 1400 meter, en komt dan ook voor in de bergen van Noord-Afrika, Azië, Zuid-Europa en de Verenigde Staten; in Nederland vrijwel uitsluitend in Zuid-Limburg.
KweekIn maart-april onder glas zaaien en goed vochtig houden. Na de laatste nachtvorst de zaailingen poten met een onderlinge afstand van 15 centimeter in losse, vrij vers bemeste grond, op een zonnige beschutte plaats. Goed wieden.
VerduurzamenZodra de bloemknoppen open gaan de planten afsnijden tot 5 centimeter boven de grond. Drogen in losse bossen.
EigenschappenZodra de bloemknoppen open gaan de planten afsnijden tot 5 centimeter boven de grond. Drogen in losse bossen.
Toepassing spijs & drankDe bloemtoppen worden in Duitsland nog wel bij het bierbrouwen gebruikt.
Ook wordt marjolein in Duitsland vaak als worstkruid gebruikt. Het kruid kan met succes worden toegevoegd in groene salades, zomergroente, lichte vleesgerechten, visschotels en dikke sauzen. Het aroma blijft tijdens het koken bewaard.
Toepassing medicinaalMarjoleinolie bevorderd de spijsvertering. Wilde marjolein(oregano) werkt ook ontsmettend.
Thee van marjolein helpt goed tegen verkoudheid en kriebelhoest en tegen een opgeblazen gevoel en verstopping.
Op basis van marjolein kunnen smeersels bereid worden tegen spierpijn.
Toepassing huishoudelijk-


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.