Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en
soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.
Ja, ik accepteer cookies:
Op Receptentabel gebruiken we:
Functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Receptentabel gebruikgemaakt van sessie cookies.
Analyticscookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren.
Advertisingcookies. Om advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick geplaatst. Deze cookie houdt geen surfgedrag en persoonlijke informatie bij en zorgt er alleen voor dat niet continu dezelfde advertenties worden getoond. Dit wordt ook wel een 'frequency cap' genoemd. Adverteerders kúnnen de cookies die zij plaatsen gebruiken om informatie over bezoekers te verzamelen. Dit heeft niet onze voorkeur, maar we hebben daar helaas geen invloed op.
Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij marjolein. Lees hieronder wat voor
smaak marjolein heeft, hoe u het beste marjolein kan
gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten marjolein het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier
nog wat extra informatie over marjolein om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid
of specerij.
De wilde marjolein (Origanum vulgare) groeit het liefst op kalkhoudende grond tot op een hoogte van 1400 meter, en komt dan ook voor in de bergen van Noord-Afrika, Azië, Zuid-Europa en de Verenigde Staten; in Nederland vrijwel uitsluitend in Zuid-Limburg.
Beschrijving
De wilde marjolein (Origanum vulgare) groeit het liefst op kalkhoudende grond tot op een hoogte van 1400 meter, en komt dan ook voor in de bergen van Noord-Afrika, Azië, Zuid-Europa en de Verenigde Staten; in Nederland vrijwel uitsluitend in Zuid-Limburg.
Kweek
In maart-april onder glas zaaien en goed vochtig houden. Na de laatste nachtvorst de zaailingen poten met een onderlinge afstand van 15 centimeter in losse, vrij vers bemeste grond, op een zonnige beschutte plaats. Goed wieden.
Verduurzamen
Zodra de bloemknoppen open gaan de planten afsnijden tot 5 centimeter boven de grond. Drogen in losse bossen.
Eigenschappen
Zodra de bloemknoppen open gaan de planten afsnijden tot 5 centimeter boven de grond. Drogen in losse bossen.
Toepassing spijs & drank
De bloemtoppen worden in Duitsland nog wel bij het bierbrouwen gebruikt.
Ook wordt marjolein in Duitsland vaak als worstkruid gebruikt. Het kruid kan met succes worden toegevoegd in groene salades, zomergroente, lichte vleesgerechten, visschotels en dikke sauzen. Het aroma blijft tijdens het koken bewaard.
Toepassing medicinaal
Marjoleinolie bevorderd de spijsvertering. Wilde marjolein(oregano) werkt ook ontsmettend.
Thee van marjolein helpt goed tegen verkoudheid en kriebelhoest en tegen een opgeblazen gevoel en verstopping.
Op basis van marjolein kunnen smeersels bereid worden tegen spierpijn.