Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, donderdag 21 november 2024.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Veldzuring

veldzuring Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij veldzuring. Lees hieronder wat voor smaak veldzuring heeft, hoe u het beste veldzuring kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten veldzuring het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over veldzuring om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamRumex acetosa
FamilienaamDuizendknoopfamilie (Polygonaceae)
Overige namenZuurling, zuurkel.
Buitenlandse namenEngels: Sorrel.
Frans: Oseille.
Duits: Sauerampfer, Sauerklee.
Italiaans: Acetosa.
Spaans: Acedera.
OorsprongEgypte en het Middellandse Zeegebied.
VindplaatsVeel voorkomend onkruid in gematigde gebieden in Europa, Azië en Noord-Amerika.
BeschrijvingVeel voorkomend onkruid in gematigde gebieden in Europa, Azië en Noord-Amerika.
KweekBegin april zaaien in sterk bemeste grond in de schaduw. Scheuren verdient de voorkeur, omdat de plant dan niet zo snel in het zand schiet.
Knip de bloeistengels weg.
VerduurzamenAfhankelijk van de soort de verse bladeren gebruiken of (en) de gedroogde wortel.
EigenschappenAfhankelijk van de soort de verse bladeren gebruiken of (en) de gedroogde wortel.
Toepassing spijs & drankVan de veldzuring zijn de bladeren eetbaar. Daarnaast is er in Frankrijk de rondbladerige Rumex scutatus of oseille, een vrij populaire groente.
Ook is er de Rumex patienta, de Engelse winterspinazie, waarvan de kleine rond-ovale bladeren ook eetbaar zijn. Combineer de zuringgroente (die op postelein lijkt) altijd met een melkspijs om het oxaalzuur te binden. Niet eten als u aanleg tot steenvorming hebt.
Toepassing medicinaalDe wortel van de Rumex alpinus, die in Jura groeit, wordt gedroogd en gemalen als laxeermiddel ingenomen.
Het bladmoes van de Ridderzuring (Rumex obtusufolius), vermengd met een nachtcrème van het nivea-type, levert een zuiverende crème die geschikt is tegen puistjes en een licht ontstoken huid. De Ridderzuring komt in Nederland vrij veel voor; de fors opgroeiende planten hebben naar boven toe steeds spitsere bladen en van juni tot oktober sterk vertakte bloembossen.
Toepassing huishoudelijkAfhankelijk van het beitsmiddel levert de zuring gele tot groene verfstoffen.
Sterke extracten vormen een goed anti-vlekkenmiddel voor zilveren voorwerpen.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.