Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en
soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.
Ja, ik accepteer cookies:
Op Receptentabel gebruiken we:
Functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Receptentabel gebruikgemaakt van sessie cookies.
Analyticscookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren.
Advertisingcookies. Om advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick geplaatst. Deze cookie houdt geen surfgedrag en persoonlijke informatie bij en zorgt er alleen voor dat niet continu dezelfde advertenties worden getoond. Dit wordt ook wel een 'frequency cap' genoemd. Adverteerders kúnnen de cookies die zij plaatsen gebruiken om informatie over bezoekers te verzamelen. Dit heeft niet onze voorkeur, maar we hebben daar helaas geen invloed op.
Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij bernagie. Lees hieronder wat voor
smaak bernagie heeft, hoe u het beste bernagie kan
gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten bernagie het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier
nog wat extra informatie over bernagie om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid
of specerij.
In heel Europa en Amerika; gekweekt en verwilderd.
Beschrijving
In heel Europa en Amerika; gekweekt en verwilderd.
Kweek
De Bernagie is een eenjarige plant, die soms in huis of in de kas de winter kan overleven, het beste te vermeerderen door zaad. Zaaien in april-mei. De zaailingen moeten tot 50 centimeter afstand verspreid worden of uitgedund. Ze hebben kalkachtige grond nodig en een zonnige plaats, bijvoorbeeld een hoog plateau van een rotstuin. Regelmatig begieten en wieden.
Verduurzamen
Door het drogen van de bladeren gaat de smaak verloren, maar de actieve bestanddelen blijven op volle sterkte. De bloeiende toppen en bladeren in juli en augustus plukken en in de schaduw drogen.
Eigenschappen
Door het drogen van de bladeren gaat de smaak verloren, maar de actieve bestanddelen blijven op volle sterkte. De bloeiende toppen en bladeren in juli en augustus plukken en in de schaduw drogen.
Toepassing spijs & drank
Hele jonge blaadjes smaken lekker door salades en in kruidenboter. Grotere jonge bladen worden vooral in Italië als bladgroente gekookt en dienen vaak als vulling in bijvoorbeeld ravioli.
De smaak lijkt op die van een takje bittere komkommer, maar is pittiger door een ziltig smakend planteslijm.
De bloemen smaken ook goed en worden als garnering van salades gebruikt.
De dunne steeltjes geven extra smaak aan bowls, sappen, cider en ijsthee.
Toepassing medicinaal
Door een verkoelende en zweetuitdrijvende werking kan bij koorts een blad in de mond verlichting brengen.
Een infuus van bladeren en bloemen heeft een gunstige werking op hoest en verkoudheid.
Fijngewreven bladeren doen zwellingen slinken.
Toepassing huishoudelijk
Met de blauwe bloemen kan men keuken vloeistoffen, bijvoorbeeld kruidenazijn, een blauw kleurtje geven.