Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en
soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.
Ja, ik accepteer cookies:
Op Receptentabel gebruiken we:
Functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Receptentabel gebruikgemaakt van sessie cookies.
Analyticscookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren.
Advertisingcookies. Om advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick geplaatst. Deze cookie houdt geen surfgedrag en persoonlijke informatie bij en zorgt er alleen voor dat niet continu dezelfde advertenties worden getoond. Dit wordt ook wel een 'frequency cap' genoemd. Adverteerders kúnnen de cookies die zij plaatsen gebruiken om informatie over bezoekers te verzamelen. Dit heeft niet onze voorkeur, maar we hebben daar helaas geen invloed op.
Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij gewone of zwarte vlier. Lees hieronder wat voor
smaak gewone of zwarte vlier heeft, hoe u het beste gewone of zwarte vlier kan
gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten gewone of zwarte vlier het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier
nog wat extra informatie over gewone of zwarte vlier om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid
of specerij.
Latijnse naam
Sambucus nigra
Familienaam
Kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae)
Overige namen
Koning der weide, vledder.
Buitenlandse namen
Engels: Elderberry.
Frans: Baie de Sureau.
Duits: Holunderbeere.
Italiaans: Bacea di Sambuco.
Spaans: Baya de Sanco.
Oorsprong
Van Noord-Europa tot Noord-Afrika.
Vindplaats
In Nederland in bossen, heggen en duinen.
Beschrijving
In Nederland in bossen, heggen en duinen.
Kweek
Beide soorten kunnen in de tuin gekweekt worden door stekken of scheuren. Goed snoeien in het vroege voorjaar of in het late najaar.
Verduurzamen
De bloemen plukken als ze geheel openstaan, en vlak daarvoor de bladeren. Beide drogen in een koele luchtstroom. De bessen in trosjes plukken als ze neerhangen, en ook aan trosjes drogen of invriezen.
Eigenschappen
De bloemen plukken als ze geheel openstaan, en vlak daarvoor de bladeren. Beide drogen in een koele luchtstroom. De bessen in trosjes plukken als ze neerhangen, en ook aan trosjes drogen of invriezen.
Toepassing spijs & drank
In oudhollandse recepten werden de bessen van de gewone vlier in hun geheel in koekjes en beignets meegebakken.
Ook werden ze geconfijt en als snoepje bij de thee genuttigd.
Er zijn lekkere jams en geleien van te maken, vooral in combinatie met wrange besvruchten zoals aalbessen en kruisbessen, die hun wrange smaak dan voor een deel kwijtraken.
In Frankrijk maakt men van de bessen zowel wijn als limonade.
In Engeland maakt menigeen van vlierbessen een lekkere portwijn.
Door het blauwzuurgehalte zijn bast, bladeren en onrijpe bessen enigzins geftig! Gedroogde bessen zijn zeer aromatisch en werken in kleine hoeveelheden smaakverhogend en kleurverbeterend in vruchtencompotes.
Wijn of azijn, geleien en zoetzuur van vlierbessen, bijvoorbeeld bij wildbraad, maar ook bij vissauzen op basis van vlierbessen zijn beslist de moeite van het bereiden waard.
Toepassing medicinaal
Vlierbessensap, siroop, wijn, likeur etc. helpen goed tegen verkoudheid.
Vlierbloesemextract is kalmerend en pijnstillend. Hete thee, gezet van een mengsel van vlierbloesem en kamillebloesem, helpt tegen ontstoken slijmvliezen en stramheid tengevolge van een kou.
Een melkinfusie van vlierbloesem helpt tegen een ontstoken keel.
Een aftreksel van gedroogde bessen is mild laxerend, van verse rauwe bessen sterk laxerend.
Toepassing huishoudelijk
Vlierbast en bladeren leveren met de juiste beitsmiddelen felle kleurstoffen.