Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Muskaatboom

muskaatboom Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij muskaatboom. Lees hieronder wat voor smaak muskaatboom heeft, hoe u het beste muskaatboom kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten muskaatboom het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over muskaatboom om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamMyristica fragrans
FamilienaamMyristicafamilie (Myristicaceae)
Overige namenNootmuskaat, foelie.
Buitenlandse namenNootmuskaat
Engels: Nutmeg.
Frans: Noix muscade.
Duits: Muskatuss.
Italiaans: Noce moscata.
Spaans: Nuez moscada.
Hindi: Laoong.

Foelie
Engels: Mace.
Frans: Fleur de muscade, Macus.
Duits: Muskatblüte.
Italiaans: Macis.
Spaans: Macia.
Hindi: Jaffatry.
OorsprongHet regenrijke troposche Molukkengebied, in de buurt van zout water.
VindplaatsPlantages op Sri Lanka en op de Caribische eilanden.
BeschrijvingPlantages op Sri Lanka en op de Caribische eilanden.
KweekOp de plantages moeten, voor de bevruchting, tussen de vele vrouwelijke (vruchtdragende) bomen ook enkele mannelijke bomen worden geplant
VerduurzamenPas na tien jaar beginnen de nootmuskaatbomen pas goede vruchten te dragen en na ongever twintig jaar worden de beste oogsten verkregen. De bomen blijven wel zeventig jaar nieuwe vruchten dragen. Er kan verscheinende keren per jaar worden geoogst.

Uit de zeer rijpe vruchten wordt de pit gehaald en de zaadrok verwijderd. Deze zaadrok wordt enigszins gedroogd, daarna geplet en dan volledig gedroogd; dit is foelie.

De verse zachte pitten worden weken lang gedroogd; pas daarna kan de dop gekraakt worden zonder dat de kern wordt beschadigd. Die kern is het nootmuskaatbolletje. Ze worden, om aantasting door ongedierte te voorkomen, bestreken met kalk.
EigenschappenPas na tien jaar beginnen de nootmuskaatbomen pas goede vruchten te dragen en na ongever twintig jaar worden de beste oogsten verkregen. De bomen blijven wel zeventig jaar nieuwe vruchten dragen. Er kan verscheinende keren per jaar worden geoogst.

Uit de zeer rijpe vruchten wordt de pit gehaald en de zaadrok verwijderd. Deze zaadrok wordt enigszins gedroogd, daarna geplet en dan volledig gedroogd; dit is foelie.

De verse zachte pitten worden weken lang gedroogd; pas daarna kan de dop gekraakt worden zonder dat de kern wordt beschadigd. Die kern is het nootmuskaatbolletje. Ze worden, om aantasting door ongedierte te voorkomen, bestreken met kalk.
Toepassing spijs & drankKoop de nootmuskaat (foelie) ongebroken en ongemalen en gebruik haar in ragoûts, sauzen, bouillons en soepen, vooral in kippensoep.
Koop de nootmuskaat als bolletje en rasp ze zelf; er is dan minder nodig.
Toepassing medicinaalNootmuskaat wordt in bescheide hoeveelheid in een borrel gedronken voor het naar bed gaan, dit vormt dan een goed slaapmutsje.
Nootmuskaat en foelie bevatten veel etherische olie die zweetuitdrijvend werkt; ook wordt het wel in smeersels verwerkt die verkoudheid bestrijden.
Toepassing huishoudelijk-
Voedingswaarde Voedingswaarde van muskaatboom.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.