Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en
soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.
Ja, ik accepteer cookies:
Op Receptentabel gebruiken we:
Functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Receptentabel gebruikgemaakt van sessie cookies.
Analyticscookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren.
Advertisingcookies. Om advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick geplaatst. Deze cookie houdt geen surfgedrag en persoonlijke informatie bij en zorgt er alleen voor dat niet continu dezelfde advertenties worden getoond. Dit wordt ook wel een 'frequency cap' genoemd. Adverteerders kúnnen de cookies die zij plaatsen gebruiken om informatie over bezoekers te verzamelen. Dit heeft niet onze voorkeur, maar we hebben daar helaas geen invloed op.
Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij muskaatboom. Lees hieronder wat voor
smaak muskaatboom heeft, hoe u het beste muskaatboom kan
gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten muskaatboom het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier
nog wat extra informatie over muskaatboom om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid
of specerij.
Het regenrijke troposche Molukkengebied, in de buurt van zout water.
Vindplaats
Plantages op Sri Lanka en op de Caribische eilanden.
Beschrijving
Plantages op Sri Lanka en op de Caribische eilanden.
Kweek
Op de plantages moeten, voor de bevruchting, tussen de vele vrouwelijke (vruchtdragende) bomen ook enkele mannelijke bomen worden geplant
Verduurzamen
Pas na tien jaar beginnen de nootmuskaatbomen pas goede vruchten te dragen en na ongever twintig jaar worden de beste oogsten verkregen. De bomen blijven wel zeventig jaar nieuwe vruchten dragen. Er kan verscheinende keren per jaar worden geoogst.
Uit de zeer rijpe vruchten wordt de pit gehaald en de zaadrok verwijderd. Deze zaadrok wordt enigszins gedroogd, daarna geplet en dan volledig gedroogd; dit is foelie.
De verse zachte pitten worden weken lang gedroogd; pas daarna kan de dop gekraakt worden zonder dat de kern wordt beschadigd. Die kern is het nootmuskaatbolletje. Ze worden, om aantasting door ongedierte te voorkomen, bestreken met kalk.
Eigenschappen
Pas na tien jaar beginnen de nootmuskaatbomen pas goede vruchten te dragen en na ongever twintig jaar worden de beste oogsten verkregen. De bomen blijven wel zeventig jaar nieuwe vruchten dragen. Er kan verscheinende keren per jaar worden geoogst.
Uit de zeer rijpe vruchten wordt de pit gehaald en de zaadrok verwijderd. Deze zaadrok wordt enigszins gedroogd, daarna geplet en dan volledig gedroogd; dit is foelie.
De verse zachte pitten worden weken lang gedroogd; pas daarna kan de dop gekraakt worden zonder dat de kern wordt beschadigd. Die kern is het nootmuskaatbolletje. Ze worden, om aantasting door ongedierte te voorkomen, bestreken met kalk.
Toepassing spijs & drank
Koop de nootmuskaat (foelie) ongebroken en ongemalen en gebruik haar in ragoûts, sauzen, bouillons en soepen, vooral in kippensoep.
Koop de nootmuskaat als bolletje en rasp ze zelf; er is dan minder nodig.
Toepassing medicinaal
Nootmuskaat wordt in bescheide hoeveelheid in een borrel gedronken voor het naar bed gaan, dit vormt dan een goed slaapmutsje.
Nootmuskaat en foelie bevatten veel etherische olie die zweetuitdrijvend werkt; ook wordt het wel in smeersels verwerkt die verkoudheid bestrijden.