Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en
soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.
Ja, ik accepteer cookies:
Op Receptentabel gebruiken we:
Functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Receptentabel gebruikgemaakt van sessie cookies.
Analyticscookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren.
Advertisingcookies. Om advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick geplaatst. Deze cookie houdt geen surfgedrag en persoonlijke informatie bij en zorgt er alleen voor dat niet continu dezelfde advertenties worden getoond. Dit wordt ook wel een 'frequency cap' genoemd. Adverteerders kúnnen de cookies die zij plaatsen gebruiken om informatie over bezoekers te verzamelen. Dit heeft niet onze voorkeur, maar we hebben daar helaas geen invloed op.
Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij gemberplant. Lees hieronder wat voor
smaak gemberplant heeft, hoe u het beste gemberplant kan
gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten gemberplant het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier
nog wat extra informatie over gemberplant om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid
of specerij.
Groeit in tropische wouden in Zuidoost-Azië en is familie van kalmoes en zwaardlelie.
Vindplaats
Van India tot China, gekweekt in de schaduw.
Beschrijving
Van India tot China, gekweekt in de schaduw.
Kweek
-
Verduurzamen
Als de bladeren van de gemberplant gaan verwelken, worden de vlezige gelede wortelstokken gerooid.
Verse, in stukken gesneden wortelstokken leveren de zachte, geurige, verse groene gember.
Gedroogde en gebleekte wortels hebben het beste aroma; deze wortels moeten gekneusd worden gebruikt.
De zeer jonge, malse wortelstokken leveren de natte gember. Ze worden door de Chinezen voorbehandeld met zeewater, waarna ze in suiker worden gezet. Andere volkeren koken de gemberwortel een paar keer in suikerwater alvorens ze in suiker te zetten (geconfijte vorm).
De beste kwaliteit heet stemgember.
Eigenschappen
Als de bladeren van de gemberplant gaan verwelken, worden de vlezige gelede wortelstokken gerooid.
Verse, in stukken gesneden wortelstokken leveren de zachte, geurige, verse groene gember.
Gedroogde en gebleekte wortels hebben het beste aroma; deze wortels moeten gekneusd worden gebruikt.
De zeer jonge, malse wortelstokken leveren de natte gember. Ze worden door de Chinezen voorbehandeld met zeewater, waarna ze in suiker worden gezet. Andere volkeren koken de gemberwortel een paar keer in suikerwater alvorens ze in suiker te zetten (geconfijte vorm).
De beste kwaliteit heet stemgember.
Toepassing spijs & drank
In Europa wordt de gemberplant voornamelijk in zoete, gebakken spijzen, soms als poeder gebruikt.
In Nederland is o.a. de gemberkoek bekend. Verder zijn er diverse soorten gemberbier en gemberwijn.
Gemberpoeder wordt ook wel op meloen en perzik gestrooid.
In de Chinese keuken wordt het veelvuldig gebruikt in zoetzure gerechten, bij bijvoorbeeld koe-l-youk.
De meeste Aziatische currygerechten, evenals chutney’s en andere sauzen en pickles, bevatten gember.
Toepassing medicinaal
Gember is goed voor de spijsvertering; vandaar het gebruik ervan als dessert. Te veel gember brengt echter de spijsvertering weer in de war.
Een aftreksel van gember levert een goede gordeldrank tegen keelpijn en heesheid.