Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en
soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.
Ja, ik accepteer cookies:
Op Receptentabel gebruiken we:
Functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Receptentabel gebruikgemaakt van sessie cookies.
Analyticscookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren.
Advertisingcookies. Om advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick geplaatst. Deze cookie houdt geen surfgedrag en persoonlijke informatie bij en zorgt er alleen voor dat niet continu dezelfde advertenties worden getoond. Dit wordt ook wel een 'frequency cap' genoemd. Adverteerders kúnnen de cookies die zij plaatsen gebruiken om informatie over bezoekers te verzamelen. Dit heeft niet onze voorkeur, maar we hebben daar helaas geen invloed op.
Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij peterselie. Lees hieronder wat voor
smaak peterselie heeft, hoe u het beste peterselie kan
gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten peterselie het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier
nog wat extra informatie over peterselie om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid
of specerij.
Waarschijnlijk uit het Midden-Oosten en via Egypte en de Romeinen naar West-Europa gebracht.
Vindplaats
Overal in Nederland, gekweekt.
Beschrijving
Overal in Nederland, gekweekt.
Kweek
Peterselie zaaien in maart-april; de zaden een nacht in handwarm water laten weken en ook het zaaibed met lauw water besprenkelen. Bedekken met een laagje fijne grond, royaal begieten en in de schaduw houden. Uitdunnen tot een onderlinge afstand van 25 centimeter. Op een beschutte plek is de plant wel over te houden, maar na het bloeien gaat het aroma achteruit; knip de bloemstelen er dus bijtijds uit.
Verduurzamen
Men kan de hele peterselie plant drogen, maar door invriezen blijft de aroma beter behouden.
Eigenschappen
Men kan de hele peterselie plant drogen, maar door invriezen blijft de aroma beter behouden.
Toepassing spijs & drank
Peterselie is waarschjijnlijk het meest gebruikte toekruid in Zuid- en West-Europa.
Het maakt deel uit van de bouquets garnis, waarbij vaak alleen de steeltjes meegekookt worden.
In Frankrijk wordt het samen met fijngehakte sjalotjes els persillade aan het eind van de bereiding toegevoegd om smaak en aanzien van het gerecht te verhogen.
Fijngehakte peterselie vormt een bestanddeel van het ‘fines herbes’- mengsel.
Sauce tartare en ravigotesaus bevatten gehakte peterselie en ook in knoflookboter en ‘beurre maître d’hotel’ is peterselie een onmisbaar ingrediënt.
Wat citroenmelisse bij alles waar peterselie in gaat, werkt bijzonder smaakverhogend.
In de Italiaanse keuken worden enorme hoeveelheden peterselie gebruikt, vaak samen met tomaten, speciaal in ovengerechten met kip en ham.
Hoewel er tussen snij- en krulpeterselie praktisch geen smaakverschil valt te ontdekken, garneert krulpeterselie aardiger.
Toepassing medicinaal
Een mengsel van gehakte peterselie, zout en olie vermindert tand- of kiespijn.
Een mengsel van een handvol fijngehakte peterselie en een eetlepel azijn in een doek op een abces gelegd, helpen de pijn te verzachten en het abces op te lossen te genezen.
Kauwen op peterselie zuivert de adem.
Op allerlei wondjes, insectenbeten etc., werkt peterselie reinigend, pijnstillend en genezend.
Een infuus van 200 gram zaad tien minuten in 200 gram kokend water is een goed directicum; het infuus zeven en in twee keer opdrinken.
Peterselie werkt in het algemeen bloeddrukverlagend.