Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, zaterdag 23 november 2024.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten
Receptentabel

Kerststol

Feestdag recept : dit culinair recept is ook geschikt voor: Kerst.

Recept informatie

Recept menugang Lunch
Recept keuken Hollandse
Recept bereidingstijd 30 - 40 min
Recept aantal personen 8 pers.
Recept vegetarisch Vegetarsich: Ja
Recept waardering
Kerststol

Ingrediënten

7 gram gedroogde gist (dr. oetker) 
100 milliliter warme melk 
1   citroen 
100 gram roomboter 
400 gram bloem 
1 theelepel(s) zout 
3 eetlepel(s) suiker 
1 theelepel(s) kaneel 
2   eieren 
50 milliliter melk 
300 gram krenten en rozijnen 
100 gram blanke amandelen 

Recept bereiding

Los 7g gedroogde gist (Dr. Oetker) op in 100ml warme melk en laat dit ca. 10 minuten staan tot het schuimig wordt.

Was 1 citroen en rasp de schil.

Smelt 75g roomboter.

Meng in een kom 400g bloem met 1 theelepel zout, 3 eetlepels suiker, 1 theelepel kaneel en de citroenrasp.

Maak in het midden van het bloemmengsel een kuiltje, breek hierin 1 ei en voeg het gistmengsel, 50ml melk en de gesmolten boter toe. Meng dit tot een elastisch deeg.

Bestuif een werkvlak en de handen met bloem. Kneed het deeg, totdat het niet meer aan de handen plakt. Laat het deeg, afgedekt met een lichtvochtige schone theedoek, op een warme plaats ca. 45 minuten rijzen.

Laat 300g krenten en rozijnen in heet water ca. 5 minuten wellen, laat ze uitlekken en dep ze droog.

Hak 100g blanke amandelen grof.

Klop 1 ei los en meng deze met een vork
door 300g amandelspijs. Vorm van het spijs een rolletje van ca. 20cm lang.

Druk het deeg uit en verdeel de amandelen, krenten en rozijnen erover. Kneed het deeg nogmaals.

Maak van het deeg een ovaal brood en leg deze op een ingevette bakplaat.

Leg de amandelrol in de lengte op het deeg (deze
moet iets korter zijn dan het deeg) en vouw het deeg dicht.

Bedek het deeg met een lichtvochtige theedoek en laat het deeg weer ca. 45 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 235°C (hetelucht 220°C).

Smelt 25g roomboter en bestrijk hiermee de bovenkant van het deeg.

Bak het brood in het midden van de oven in ca. 25 minuten gaar, zet de oven uit en laat het brood nog ca. 5 minuten in de oven staan. Laat het brood op een rooster verder afkoelen.

Recept geplaatst op 11-12-2006 om 11:54:29 door en is 27605 keer bekeken.

Meer recepten

Bekijk ook deze soortgelijke recepten:
Wentelteefjes Wentelteefjes
Pannenkoekrolletjes Pannenkoekrolletjes
Broodje gezond Broodje gezond
Sandwiches met eiersalade Sandwiches met eiersalade

Beoordeel recept Waardeer recept kerststol:
  

Recept reactie(s)

Er zijn nog geen reacties geplaatst op het recept "kerststol".


Vet Onderstrepen Cursief