Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

De lekkerste kerstgerechten uit de Verenigde Staten

De lekkerste kerstgerechten uit de Verenigde Staten

Als je tijdens het kerstfeest de kerstmarkt Brugge bezoekt, kom je ander eten tegen dan je normaal gesproken nuttigt in Nederland. In andere landen hebben ze natuurlijk weer heel andere eetgewoonten met kerst. Hieronder noemen we een paar van de gerechten die populair zijn in de Verenigde Staten.

Kalkoen

Ondanks mijn eigen voorkeur voor prime rib, zouden Amerikaanse kerstmaaltijden nauwelijks compleet zijn zonder kalkoen. Net zoals ze dat ook voor Thanksgiving doen, kookt een Amerikaanse familie meestal een hele kalkoen in de oven met periodieke basting. Sommige families doen geen vulling in de kalkoen, maar de meeste Amerikaanse families doen dit tijdens het koken om hem een andere smaak te geven. Daarover hieronder meer.

Vulling

Er zijn eindeloze mogelijkheden voor de ingrediënten waaruit de vulling bestaat, maar het is min of meer een combinatie van gedroogd brood, een kruiden- en specerijenmengsel, knoflook en fijngesneden groenten zoals selderij, wortels en uien. Als je het echt feestelijk wilt maken, kun je er ook stukjes kalkoen of zelfs spek aan toevoegen. Het gaat allemaal in één pan en wordt samen gebakken.

Aardappelpuree

Veel culturen over de hele wereld eten aardappelpuree met Kerstmis. In Amerika is het hetzelfde proces van het schillen en koken van aardappelen, en ze vervolgens mengen met melk, boter en kruiden (en misschien ook kaas als je ze naar een hoger niveau wilt tillen). Naar mijn mening is er één onderscheidend Amerikaans kenmerk: ze voegen een hele berg boter toe in plaats van slechts een lepel.

Cranberrysaus

Een van de meest voorkomende bijgerechten die Amerikanen met Kerstmis eten is cranberrysaus. Het wordt in principe bereid zoals het klinkt, cranberries worden in saus veranderd door ze op het fornuis te koken, maar dan natuurlijk op Amerikaanse wijze gezoet met veel suiker. Dit gaat meestal goed samen met een hap kalkoen, omdat het helpt om de enigszins droge wildsmaak te egaliseren.

Maïsbrood

Waarschijnlijk is een van de meest Amerikaanse kerstgerechten maïsbrood. Er is een heel specifieke manier om het te bereiden die oorspronkelijk uit het zuiden van de VS komt: bakken in een gietijzeren pan. Terwijl normaal brood tarwemeel gebruikt, wordt maïsbrood gemaakt van maïsmeel. Het heeft een vergelijkbare consistentie, maar is natuurlijk geel en het heeft ook veel meer smaak, naar mijn mening. Om de ervaring echt Amerikaans te maken, dopen we het, wanneer het gloeiend heet is en net uit de oven komt, ook in boter, honing of beide.

Peperkoekkoekjes

Terwijl Duitsland Lebkuchen heeft, heeft Amerika zijn eigen vorm van peperkoekkoekjes. Voor degenen die niet bekend zijn met het concept, het zijn deze harde koekjes gemaakt van bloem, melasse, bruine suiker, eieren en een kruidenmengsel (zoals kaneel, kardemom en nootmuskaat). Het verschil in de Amerikaanse versie van peperkoekkoekjes is dat ze vaak een laagje glazuur hebben als ze worden gebruikt om te eten. Of als ze puur worden gebruikt om peperkoekhuisjes te maken, worden ze in allerlei verschillende vormen en maten veranderd en wordt het glazuur vervolgens gebruikt als lijm om het peperkoekhuisje bij elkaar te houden.

20-09-2024 om 22:53:22