Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Maak dit karamelappel recept voor gezonde snoep

Maak dit karamelappel recept voor gezonde snoep

In deze tijd van het jaar staan er appelboerderijen langs de nabijgelegen landwegen en worden er allerlei soorten appelproducten verkocht - appeltaarten, dumplings, beignets, ciders, donuts, sauzen, koekjes en natuurlijk... karamelappels. Dit laatste product kun je ook makkelijk zelf maken, wat al helemaal een aanrader is als je graag een recept voor gezonde snoepjes wilt. Karamelappels zijn namelijk redelijk gezond en worden al lang gemaakt, ze vormen dan ook een belangrijk onderdeel in de geschiedenis van snoep.

Wees voorzichtig bij het maken van karamelappels, je werkt met gevaarlijk hete, plakkerige ingrediënten - ik doe altijd een schort om en zorg dat ik dichte schoenen aan heb als ik snoep maak. Wees extra, extra voorzichtig als je kinderen in de buurt hebt. Wat betreft de ingrediënten, ik kies meestal voor een milde klaverhoning als ik karamelappels maak.

Benodigdheden:

Om zes tot acht karamelappels heb je de volgende ingrediënten nodig. Als je ze maakt als werkstuk groep 7, vraag aan je leraar of dit mogelijk is, heb je meer nodig.

  • 6 - 8 kleine appels, onbespoten, koud
  • 1 kopje slagroom
  • 1/2 theelepel zeezout
  • 1 kopje honing

Speciale benodigdheden: snoepthermometer en lollystokjes

Instructies:

Duw een lolly of ijsstokje diep in elke appel - door de steel heen.
Vul een grote kom tot de helft met ijswater en zet opzij.

Verhit de room en het zout in een middelgrote pan met dikke bodem tot er kleine belletjes ontstaan waar de melk de pan raakt - net voordat het gaat sudderen. Roer de honing erdoor. Breng het mengsel aan de kook. Zet het vuur nu lager en laat het zachtjes koken, onder voortdurend roeren met een houten lepel, gedurende ongeveer 15-20 minuten of tot het mengsel ongeveer 125 Celsius graden bereikt. Om te voorkomen dat de karamel kookt, zet je de bodem van de pan heel, heel voorzichtig in de kom met koud water die je eerder hebt klaargezet - let er vooral op dat er geen water in het karamelmengsel komt. Roer tot de karamel begint te verdikken - je wilt dat de karamel dun genoeg is om je appels gemakkelijk te bedekken, maar niet zo dun dat het er meteen afloopt. Als de karamel te dik wordt, zet je de pan gewoon 10 seconden terug op het vuur om het een beetje op te warmen.

Ik kantel mijn sauspan zodat alle karamel aan één kant een plas vormt, en gebruik mijn andere hand om elke appel te dopen en te draaien totdat deze helemaal bedekt is met karamel. Leg elke appel op de met bakpapier beklede bakplaten en laat de karamel afkoelen en hard worden. Zodra dit het geval is, kun je de karamelappels beginnen te eten. Het is natuurlijk geen goed idee om ze in één keer allemaal op te peuzelen, want dan zijn ze alsnog behoorlijk ongezond. Zo nu en dan een karamelappel eten is beter voor je gezondheid, aangezien dit snoepje dan toch best wel aan de gezonde kant is.

18-07-2024 om 14:17:33